top of page

Безпека прикорму - про що це?

Оновлено: 5 лип. 2021 р.

І. Правила за столом!

  1. дитина обов’язково має знаходитись в положенні сидячи за столиком чи на руках у батьків

  2. будь-яка їжа дається тільки під наглядом батьків

  3. діти ніколи не повинні бути в русі, гратись чи лежати з їжею в роті

  4. не кладіть їжу в рот дитині навмисно

  5. уникайте тарілок-іграшок, які можуть відволікати, в той час як потрібно чітко розмежувати гру та прийняття їжі. Малюнки на тарілці можуть виявитись нестійкими та відшаровуватись при високих температурах чи потрапляти в їжу малюка

  6. для першого прикорму ложка має бути м’якою, з довгою ручкою, та розміром відповідно до віку та потреб дитини – занадто велика може поранити чутливі ясна малюка, а маленький розмір у старшому віці веде до втоми при годуванні та відмови від їжі.

  7. вилка та ніж - повинні бути з округленими зубчиками, краще купувати з харчового пластику, щоб дитина не поранилася.


ІІ. Приготування та гігієнічні норми!


1. Продукти пропонувати відповідно до віку дитини та можливості їх споживання (вмінь дитини).

2. Дотримуватись правил особистої гігієни при приготуванні страв та годуванні дитини – ретельно мити руки під проточною водою собі та дитині

3. Дотримуйтесь правильного зберігання продуктів та страв для зниження ризику забруднення небезпечними мікроорганізмами:

  • - яйця, овочі/фрукти та молочні продукти зберігайте на різних полицях

  • - м’ясні продукти та рибу кладіть в окремі поліетиленові пакети та зберігайте замороженими, а при необхідності завчасно перекладіть в холодильник для безпечної розморозки, тому що швидка розморозка не в холодильнику загрожує розвитком мікробів всередині продукту

  • - не використовуйте продукти з терміном придатності, що закінчився

  • - приготовану для дитини їжу зберігайте в холодильнику не більше 12

  • годин, не змішуйте продукти між собою

  • - заморожуйте заготовки для страв порційно в формах для льоду та зберігайте заморожену їжу окремо від сирих продуктів

  • - при годуванні відразу з баночки не зберігайте такий продукт надалі, так як є ризик розмноження мікроорганізмів в банці, що потраплять туди зі слини малюка

4. Перед готуванням страв ретельно мийте всі овочі, фрукти, ягоди, зелень під проточною водою, навіть якщо збираєтесь їх очистити від шкірки

5. Не потрібно мити м’ясні продукти та рибу – це може призвести до розповсюдження небезпечних мікроорганізмів на всі поверхні кухні та забруднити інші продукти. Мікроби на м'ясних продуктах гинуть при термічній обробці при досягненні внутрішньої температури 165 ° F (74 ° C), тому миття ніяк не допоможе.

6. Не зберігайте сирі яйця при кімнатній температурі більше 2 годин, щоб зменшити ризик зростання сальмонели.

7. Не давайте дитині сирі яйця та продукти, що їх містять, такі як сире тісто для печива, домашній яєчний мус чи домашнє морозиво

8. Ретельно мийте дошки та кухонні поверхні після приготування страв, які можуть стати живильним середовищем для бактерій.

9. Не використовуйте старі обробні дошки з тріщинами або глибокими виїмками, тому що бактерії можуть ховатися в щілинах дошки.

10. Періодично очищайте кухонну раковину, злив та ящики для сміття, наливаючи в неї комерційний або домашній миючий розчин.


ІІІ. Вибір продуктів для прикорму!


Купуючи для дитини їжу, треба враховувати, що небезпеку можуть представляти практично будь-які продукти


1. Як вибрати якісне м'ясо:

Для м'яса молодих тварин характерний рожевий колір, «старе» зазвичай буває темно-червоним. З останнього навряд чи вийде ніжне і соковите блюдо. Жировий прошарок у якісного продукту повинен бути білосніжним. Чим він жовтіший і темніший, тим старше тварина і тим жорсткіше буде блюдо після приготування. На свіжому м'ясі ямка, яка з'являється після натискання, швидко зникає.


2. Як вибрати м'ясо птиці:

Шкіра повинна бути від вершково-білого до жовтого кольору, гладкою, вологою, без синців та порізів. Колір залежить від раціону і породи і не впливає на смакові відчуття. «Правильні» кінці кісток бувають тільки рожево-білими. Якщо птах свіжий, ямка від натискання пальцем на м'якоть швидко відновлюється. Темно-жовтий говорить про те, що курка стара. У молодої птиці жир буде кремовим. Охолоджена тушка повинна зберігатися не більше 5 днів. Птах, розібраний на частини, - ще менше.


3. Як обирати рибу:

  • - запах риби має бути свіжим, морським та приємним

  • - очі - прозорі та повністю відкриті

  • - луска - від світло-срібного до темно-сірого кольору, пружна та без залисин, волога та блискуча

  • - зябра яскраво-червоного кольору у охолодженої риби чи блідо-рожевого у замороженої; білі, зелені, сірі зябра - ознаки псування риби

  • - в упаковці з рибою не має бути зайвої вологи чи слизу

  • - не вживати такі види риби як акула, риба-меч та іншу хижу крупну рибу - накопичують солі ртуті

4. Курячі яйця:

Можуть стати джерелом дуже небезпечної хвороби - сальмонельозу. Не можна купувати яйця з тріщинами на шкаралупі: через них при транспортуванні і в магазині всередину може проникнути інфекція. Бруд і присохлий курячий послід на шкаралупі необхідно ретельно змивати перед використанням. Не забувайте також ретельно мити руки, навіть якщо ви просто торкалися до цього продукту.

Визначення свіжості яєць:

  1. 1) якщо при струшуванні чути «хлюпаючі» звуки, значить, повітряна камера вже велика і білок став водянистим. Це явна ознака того, що яйце не дуже свіже;

  2. 2) розбивши яйце на тарілку ви маєте бачити високий опуклий жовток, що утримує кільце з білка. Якщо жовток плоский, а білок водянистий і розтікається, продукт починає втрачати свіжість;

  3. 3) опустивши яйце у ​​високу склянку з водою - дуже свіжі яйця підуть на дно, яйця тижневої давності розташуються тупим кінцем вгору. Якщо ж яйце плаває по поверхні води, йому не менше 3 тижнів. Його повітряна камера настільки велика, що утримує «оболонку» на плаву.

  4. 4) сумнівне яйце можна просвітити. Свіжі сирі яйця пропускають світло. І як би їх не повертали, жовток завжди буде розташовуватися чітко по центру. У старих яйцях жовток «блукає».

5. Молочні продукти:

Рекомендовано до вживання стерилізований, пастеризований або ультрапастеризований продукт. Парне молоко, незважаючи на стійку думка про його користь, становить потенційну небезпеку, особливо для дітей: це одна з кращих поживних середовищ для розмноження мікробів (сальмонельоз, стафілокок, лістерії, туберкульоз, віруси, паразити). Саме з цієї причини на термін придатності як молока, так і молочних продуктів потрібно звертати особливу увагу. Термін зберігання йогуртів від 3-4 діб до 3-4 тижнів.

Сметана повинна являти собою однорідну масу рівного білого кольору без кислого запаху, водянистих розшарувань і твердих грудок. Якщо на поверхні сметани є рідина, значить, технологія приготування була порушена.

Сири часто продаються в уже нарізаному вигляд, але в такому варіанті важко дізнатись точну дату виробництва та свіжість продукту. Тому варто купувати сири цілісним шматком. Попередньо треба уважно його розглянути: на ньому не повинно бути слідів цвілі і вологи, а колір і консистенція повинні бути однаковими уздовж всієї глибини зрізу.

Вершкове масло має відповідати ДСТУ, в ньому не повинно бути ні краплі рослинного жиру: воно робиться тільки з вершків. Найкраще корисні властивості зберігаються в упаковці з фольги. При кімнатній температурі якісне вершкове масло, стаючи м'якше, не втрачає своєї форми, при цьому на його зрізі виступають крихітні крапельки - адже жир в теплі плавиться.


6. Овочі та фрукти:

Більшість овочів та фруктів вирощується в теплицях та фермах, які іноді можуть нехтувати здоров’ям споживачів та не дотримуватись норму використанні добрив.

Нітрати зазвичай накопичуються в шкірках чи плодоніжках. Чим більше нітратів, тим товща і грубіша шкірка. У огірків можна орієнтуватися на шипи. Гарний знак, якщо вони м'які і тонкі, можна обмежитися тільки видаленням плодоніжки. Якісні огірки тверді і пружні, рівно пофарбовані, зі світлим черешком і без темних плям на кінчиках.

У помідорів і перцю найбільше нітратів в «околицях» плодоніжки. Визначити «нітратний» помідор можна і по виду зсередини: про скупчення шкідливих речовин кажуть біла м'якоть і білі прожилки. Якщо цей овоч і всередині і зовні яскраво-червоний, значить, швидше за все, рівень нітратів не перевищено.

У капусти нітрати зосереджені в верхньому листі і качані. Качан повинен бути щільним, а основа листа у качана не повинна бути товстою. У будь-якому випадку верхні листки і качан при готуванні треба викинути.

Зелена цибуля і зелень накопичує нітрати в корінні. У ріпчастої цибулі головки повинні бути щільними, лушпиння - сухе, золотистого кольору без плям.

У картоплі нітрати зазвичай акумулюються в шкірці, яку майже завжди зрізається. При відварюванні цілої картоплі - всі шкідливі речовини виходять у воду. Купуючи картоплю, зверніть увагу на їх колір. Якщо є зелені плями, значить, вони довго пролежали на світлі і через неправильне зберігання утворилося отруйна речовина - соланін.

В ідеалі бажано купувати не привізні, а вирощені неподалік плоди. Привізні овочі-фрукти часто збирають недозрілими і «дозрівають» їх штучно.


ІV. Подача прикорму!


1. не давайте їжу яка є небезпечною для даного віку:

- мед - небезпека ботулізму

- цільне молоко - ризик кровотечі та анемії

- сирі чи напівсирі продукти тваринного походження - яйця, риба, м‘ясо, морепродукти, в тому числі оселедець чи солена червона риба - ризик розвитку сальмонельозу, гельмінтозу, лістеріозу, чи іншого.

- консервації - ризик ботулізму та отруєння

2. більш тверді продукти пропонувати довжиної з дитячий кулачок та у формі бруска або довгих смужок товщиною з мізинець;

3. фруктів чи овочів обов’язково прибирати шкірки та кістки;

4. дрібні фрукти та ягоди, овочі круглої та овальної форми необхідно розрізати на 4-6 частин, а дуже дрібні розчавити;

5. розсипчасті каші розварити, дати застигнути і подавати скріпленими;

6. м'ясо давати розрізаним поперек волокон;

7. потенційно алергенні продукти, наприклад горіхи чи арахіс давати у подрібненому вигляді та додавати до страв або зробити пасту, яку намащувати тонким шаром.

8. небезпечно все, що круглої та овальної форми - виноград, вишня, голубіка, порічки, брусниця, цукерки, льодяники, попкорн та інші подібні вироби;

9. тверді овочі фрукти відповідно до віку подавати у м’якому чи твердому вигляді з правильною нарізкою - різати тонкою соломкою, смужками, брусочками, тонкими слайсами, вздовж а не поперек чи кружками, на 3-4-6 частин залежно від виду продукту;

10.хлібні виробі мають бути трішки підсушені;


413 переглядів0 коментарів
bottom of page