top of page

Старий будинок - нові стандарти безпеки життя

Оновлено: 5 лип. 2021 р.


Я корінна киянка і все своє життя прожила в Києві. Я не є власницею суперової квартири в новобудові, а завжди проживала в будинках радянської епохи. Квартира, в котрій я зараз живу, знаходиться на восьмому поверсі типового будинку, що нормально не обслуговувався десятиріччями. Я, як і напевно більшість читачів, застрягала в ліфті, розмовляла з сусідами стосовно паління чи зберігання меблів і запчастин на сходових клітинах. Я намагалася убезпечити не тільки квартиру, а й будинок, в котрому живе моя сім'я. Думаю, що це бажання зрозуміле багатьом, та для його реалізації в наших умовах потрібні час, бажання та натхнення. В цій статті я хочу поділитися з Вами деякими речами, на котрі треба звертати увагу, якщо Ваш будинок не побудований за найкращими світовими практиками. З чого ж варто почати? Я пропоную Вам деякі пункти мого плану з оцінки ризиків життю та здоров'ю в квартирах.

1. Дізнайтеся які електричні кабелі у Вашому домі та власне квартирі. Де знаходиться щитова будинку і щиток у квартирі. Порадьтесь з електриком стосовно того, яке навантаження може витримати система. Позначте, а бажано приберіть прилади, що не можна вмикати разом.

2. Огляньте стояки водопостачання, каналізації та опалення на наявність можливих протікань. Подивіться на стан перекриттів і стін, присутність вологи та плям від неї. У разі виявлення якихось ознак вогкості треба буде провести перевірку щодо наявності грибка і засобів боротьби з ним. Перевірте стан вентилів чи добре вони працюють.

3. Якщо у Вас вдома є газ, то треба обов'язково впевнитися, що вентиль для перекривання знаходиться в легкодоступному місці і в робочому стані. Перевірте щоб далеко знаходилися легкозаймисті речовини і джерела вогню. Забезпечте газову трубу та обладнання гарною вентиляцією. Також буде бажаним встановити датчик газу, що подасть звуковий сигнал у разі його скупчення.

4. Сходіть на пожежну станцію, котра обслуговує Ваш будинок. Уточнюють у рятувальників чи наявна та чи в робочому стані техніка, що може досягти Вашого поверху. Поспотсерігайте чи постійно є місце під Вашим будинком, де зможе стати пожежна машина. Розробіть план дій на випадок пожежі для всієї родини і різні варіанти евакуації. Тримайте біля виходу з квартири ліхтарик та регулярно перевіряйте його.

5. Впевніться, що вся побутова хімія, ліки, інструменти та інші небезпечні предмети були поза зоною досягнення дітей та домашніх тварин. Забезпечте шухляди для зберігання такого роду речей інструкціями щодо їх використання та надійними замками.

Я б рекомендувала Вам робити такі перевірки кожні півроку. Вони допоможуть Вам вчасно помічати недоліки, нові загрози та можливості, а нові статті на нашому сайті допоможуть в цьому.


До нових зустрічей

25 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page