top of page

В очікуванні Дива. Частина 2.

Оновлено: 5 лип. 2021 р.


Будь-яка вагітна жінка - прекрасна. Вона випромінює світло, красу і якусь дивовижну внутрішню силу. Та доволі часто вагітні жінки піддаються сумнівам, тривогам, впливу різноманітних архаїчних прикмет та новітніх течій. В цій частині статті ми докладно опишемо, на що варто звертати увагу «дивовижним жінкам».

Напевно одним з найпостійніших і довготриваліших бажань будь-якої жінки - є бажання бути Красивою. Не дивлячись ні на що, ми хочемо подобатися собі й оточенню. Ми ходимо на різноманітні процедури, тренування, купуємо безліч засобів по догляду і косметики, слідкуємо за своїм харчуванням і сном і все це заради того, щоб відчувати себе красунями. На жаль, майже кожна вагітна чує, що не можна стригти волосся, фарбувати нігті та безліч усілякого іншого. Отже, давайте більш детально розглянемо процедури по догляду за собою. Почнімо ми з найпростішого, а саме з походу до перукаря. З давніх-давен і в різноманітних віруваннях волоссю надавалося особливе значення. Вважалося, що воно є певним вмістилищем енергії та сили людини (Самсон і Даліла). І є в тому певна правда адже, якщо в організм людини тривалий час потрапляли шкідливі речовини - їх сліди можна буде виявити у волоссі. Так само і шкіра голови може поглинати речовини, що впливають на здоров’я в цілому і це не залежить від того буде це фарба чи ваш буденний шампунь. Більш докладно про вплив косметики для волосся ви можете прочитати тут (лише російською мовою). Інше питання - це стрижка. Якщо не враховувати використання професійних засобів при митті та укладці, то підстригання волосся є навіть корисним, адже під час вагітності, як правило, волосся випадає істотно менше. Таким чином це чудова можливість насолодитися своїм виглядом, адже на жаль після пологів почнеться фізіологічне випадіння волосся й от тоді щось з ним робити буде дійсно шкода. Головним для вас завжди має бути ваш внутрішній спокій. Якщо вас дратує сивина, не фарбоване коріння або відсутність об’єму та форми аж до сіпання, то краще подбати про себе і просто вибрати більш лагідну форму, як-то фарба без аміаку та інше. Все ж дуже бажаним буде не робити хімічну завивку, освітлення волосся або фарбування з довготривалим ефектом у перші 12 тижнів вагітності.

Наступною регулярною процедурою є манікюр та педикюр і якщо з підстриганням нігтів погоджуються всі, то фарбування викликає теж багато питань. Але насправді всім і завжди починати треба з правильної дезінфекції обладнання і приміщення. Ні для кого не буде новиною, що всі інструменти мають проходити санітарну обробку, але ця обробка буває різних видів від хірургічних розчинів, до кулькових і ультрафіолетових стерилізаторів. Обов’язково поцікавтеся яку обробку робить майстер і які саме інструменти обробляє, чи дезінфікує стіл і ванночку для ніг. Для декого спокійніше купити та носити з собою власні інструменти, але ви маєте розуміти, що їх теж треба дезінфікувати й що рушник, ванночка та інше обладнання, як і кімната в цілому можуть бути притулком для різноманітних бактерій та вірусів. Ось тут (лише українською мовою) ви можете знайти санітарні норми та правила для перукарень різних типів згідно з вимогами МОЗ. Таким чином існує безліч різноманітних засобів і ще більше думок які з них кращі, базуючись на ваших знаннях і досвіді, головним критерієм стане чи погодитесь ви з методами дезінфекції, котрі проводить цей конкретний майстер. Щодо самого фарбування нігтів, то більшість засобів декоративної косметики містять різноманітні шкідливі речовини, починаючи від консервантів і з акінчуючи важкими металами, тут вам на допомогу прийде етикетка зі складом і інтернет. Наступною регулярною процедурою є манікюр та педикюр і якщо з підстриганням нігтів погоджуються всі, то фарбування викликає теж багато питань. Але насправді всім і завжди починати треба з правильної дезінфекції обладнання і приміщення. Ні для кого не буде новиною, що всі інструменти мають проходити санітарну обробку, але ця обробка буває різних видів від хірургічних розчинів, до кулькових і ультрафіолетових стерилізаторів. Обов’язково поцікавтеся яку обробку робить майстер і які саме інструменти обробляє, чи дезінфікує стіл і ванночку для ніг. Для декого спокійніше купити та носити з собою власні інструменти, але ви маєте розуміти, що їх теж треба дезінфікувати й що рушник, ванночка та інше обладнання, як і кімната в цілому можуть бути притулком для різноманітних бактерій та вірусів. Ось тут (лише українською мовою) ви можете знайти санітарні норми та правила для перукарень різних типів згідно з вимогами МОЗ. Таким чином існує безліч різноманітних засобів і ще більше думок які з них кращі, базуючись на ваших знаннях і досвіді, головним критерієм стане чи погодитесь ви з методами дезінфекції, котрі проводить цей конкретний майстер. Щодо самого фарбування нігтів, то більшість засобів декоративної косметики містять різноманітні шкідливі речовини, починаючи від консервантів і закінчуючи важкими металами, тут вам на допомогу прийде етикетка зі складом і інтернет.

Далі ми перейдемо до косметологічних процедур і тут експертна думка нашої команди сходиться на тому, що косметолог повинен мати медичну освіту. Особливо це стосується тих випадків, коли проводяться ще й ін’єкційні процедури, адже вони не можливі без розуміння анатомії. Величезним плюсом вона буде і при пілінгах і масках адже така освіта дає знання та розуміння гормональних і не тільки змін у вагітної, а також можливих реакцій на косметологічні засоби. Тут ми знову повертаємося до балансу між своїм зовнішнім виглядом і внутрішнім станом і просто рекомендуємо вибирати більш лагідні методи догляду за собою і лише з дозволу лікаря, що веде вагітність.

Також окремо варто висвітлити процедури епіляції, що є такими жаданими особливо на останніх тижнях вагітності, коли день пологів стає омріяною подією. Тут варто зазначити, що є поняття депіляції - усунення видимою частини волосся шляхом гоління або відповідних гелів і кремів; і поняття епіляції - руйнування самого волосяного фолікула. Депіляцію ви можете проводити самостійно, а от для процедури епіляції необхідне спеціальне обладнання і навички. Найбезпечнішим варіантом досі залишається гоління, адже дуже часто підвищується чутливість шкіри, що унеможливлює проведення деяких процедур. Таким чином будь-яку процедуру епіляції варто погодити з вашим лікарем. Більш докладну інформацію ви можете знайти ось тут (лише українською мовою).

Доволі важливим питанням є тренування та фізичні вправи під час вагітності, адже фізичне здоров’я майбутньої матері є важливою складовою не тільки пологів, а й вагітності в цілому. Але в багатьох вагітних є певні побоювання щодо занять спортом. Тут варто зазначити, що майже всі лікарі категорично проти будь-яких вправ на прес (з позиції лежачи на спині) під час всього строку вагітності й навіть декількох місяців після, за наявності діастазу. Однак будь-які тренування, що не викликають у вас запаморочень, болю, відчуття надмірного тиску або будь якого дискомфорту взагалі є корисними на усіх строках вагітності. Ваш організм буде сам підказувати вам темп і навантаження під час тренувань, а спеціальні вправи, що виконують на заняттях саме для вагітних допоможуть вам стимулювати та розвинути м’язи, котрі будуть брати участь у пологах. Загалом кожна вагітна щодня має спокійно гуляти щонайменше декілька годин. Дуже важливо при будь-яких тренуваннях слідкувати за водним балансом і пити достатню кількість води.

Наступне про, що ми будемо писати буде прибирання, адже не дивлячись на наявність діагнозу в декретному лікарняному листі, вагітну жінку ніхто хворою не вважає. Однак певні обмеження все ж мають бути. Почнімо з побутової хімії, котра іноді просто буває токсичною. За законодавчими нормами на таких засобах ви обов’язково знайдете примітки використовувати маску, окуляри, рукавиці або інші предмети персонального захисту. Якщо у вас є можливість не використовувати ці засоби (замінити на безпечніші, попросити інших виконати ці роботи по прибиранню) це буде найкращий варіант, однак у разі якщо такої можливості не маєте, то обов’язково використовуйте зазначені предмети особистого захисту і якщо відчуєте, що вам стає зле негайно припиняйте прибирання і просіть когось побути з вами поки не прийдете до тями. По суті це є головне правило при роботі з будь-якою побутовою хімією. Також важливим є, якщо ви на одинці, то не варто мити вікна або лізти на драбину щоб помити люстру чи повісити штори, адже у вас зміщений центр тяжіння й у разі запаморочення чи просто невдалого кроку ви можете не втримати рівновагу. На більш пізніх строках прибирати стає важчим і найкращим варіантом в цьому випадку є заручитися чиєюсь допомогою. А з появою малечі така корисна звичка стане просто безцінною допомогою для мами, котра «сидить» вдома з дитиною.

Чиясь допомога буде корисною і в догляді за тваринами. Таким чином, якщо у вас негативний результат аналізу крові на токсоплазмоз, то вам бажано обмежити контакти з котами та зовсім припинити прибирати лоток. Однак якщо результати свідчать про наявність антитіл, то будь-який контакт з котами вже буде безпечним. Якщо ви гуляєте з собакою, котра може різко потягти або на радощах стрибнути на вас, то бажано якомога швидше звернуся до фахівців з дресування.

З новиною про вагітність починається безліч різноманітних змін: від одягу і меблів аж до ремонту. На останніх тижнях у вагітної жінки дуже часто спостерігається синдром гніздування, коли вона активно займається затишком і підготовкою дому до зустрічі з Дивом. Тут хочеться зазначити, що упередження щодо шиття подушок чи ковдрочок або в’язання шкарпеток, на сьогоднішній день, не мають медичного підґрунтя. Однак варто звернути увагу, що будь-які роботи з фарбами, лаками, розчинниками, сумішами та іншою хімією, можуть нашкодити вашому здоров’ю. Якщо ви плануєте збирати меблі, то корисним буде як для мами так і для майбутньої дитини впевнитися в найнижчому рівні емісії формальдегіду і в найвищій екологічній чистоті. Також варто бути більш уважною та обережною при роботі з інструментами та обладнанням через можливі порушення координації.

Останнє питання, котре ми хочемо висвітлити в цій статті - подорожі. І почнімо ми з авіаперельотів. У разі якщо ви зібралися летіти, то найкращим часом для цього буде другий триместр, через найкраще самопочуття і найменші дискомфорти вагітності. Важливим є упевнитися, що правила вашого авіаперевізника, навіть чартерного, не забороняють перельоти вагітним на вашому місяці. Якщо ви плануєте подорожувати залізною дорогою, то попіклуватися треба буде лише щодо власного комфорту. Однак оскільки час такої подорожі істотно довший за переліт, то у деяких випадках вам може знадобитися медична допомога. В такому разі зверніться до провідника або начальника потягу щоб вони викликали необхідну допомогу на найближчу станцію. Відправляючись в круїз на лайнері перепитайте чи буде на судні лікар, а якщо допомоги штатного лікаря буде не достатньо, то про це одразу повідомлять і допомога буде чекати на вас у найближчому порту. Найбільш гнучкою буде подорож на автомобілі, адже ви зможете зупинитися коли захочете або де захочете. Єдине про що варто попіклуватися - ремінь безпеки для вагітних, котрий направить і зафіксує штатний ремінь безпеки під животом (докладніше про них ми писали в "Очікуванні Дива. Частина 1"). Також цей ремінь варто взяти якщо ви плануєте подорожувати європейськими автобусами, де всі сидіння обладнанні ременями безпеки. Будь-яку подорож варто погодити з лікарем, котрий веде вашу вагітність.

Ми сподіваємося, що нам вдалося структурувати та поєднати корисну інформацію. Можливо, прочитавши все це вам здасться, що в житті не залишилося нічого безпечного, та ми просто хочемо надати всі необхідні дані для повноцінного прийняття рішень. Надалі саме ви будете робити вибір, базуючись не тільки на інформації, а й на власному досвіді, культурних цінностях та моральних нормах. Життя прекрасне і продовжує засипати нас радісними митями, просто тепер ви краще усвідомлюєте небезпеки та відповідальність, а отже готові до будь-яких наслідків.


Легкої вам вагітності та пологів!

10 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page