top of page

Медична допомога у відпустці

Оновлено: 5 лип. 2021 р.


Ось і пролетів перший місяць літа. Користуючись нагодою, ми теж з'їздили у відпустку і сповнені свіжих сил та ентузіазму повертаємося до роботи. В минулій статті ми обіцяли розповісти Вам щодо дорожньої аптечки та організації медичної допомоги під час відпочинку - отже почнімо.

Зазвичай існує два типи ставлення до дорожніх аптечок: беру "стандартний набір" (при цьому "стандартний набір" у кожного свій) і не беру нічого (є медична страховка, все можна купити, щоб не наврочити і т. д.). Кожен з цих підходів має свої переваги та недоліки. Адже беручи з собою ліки треба думати про іх зберігання, перевезення та терміни придатності. З іншого боку не можна бути впевненим, що у разі необхідності потрібні медикаменти будуть в наявності за нагальної потреби. В даній статті ми хочемо звернути Вашу увагу не на препарати, а на організацію безпечного відпочинку в цілому. Щодо переліку ліків – нехай цим займаються професіонали. На сайті диспетчерської служби швидкої допомоги Ви можете знайти приклад аптечки для дачі, а Ваш лікар надасть перелік медикаментів, що краще підійдуть саме для Вас.

Отже про що варто подумати заздалегідь і про що пам'ятати, готуючись до подорожі:

  1. Складіть перелік найбільш вірогідних випадків, що можуть потребувати медичної допомоги та продумайте Вашу реакцію. За потреби оновить свої знання щодо надання допомоги до прибуття фахівців.

  2. Подумайте чи будуть у Вашій компанії люди з особливими потребами та як Ви можете їм допомогти. Наприклад зверніться до педіатра щоб підготувати правильну дитячу аптечку або дізнайтеся як допомогти при сильній алергії чи цукровому діабеті.

  3. При виборі ліків надавайте перевагу тим, що не потребують особливих умов зберігання. Так, наприклад, мазі, суспензії чи розчини найчастіше потребують певних температурних режимів.

  4. Заздалегідь дізнайтеся про наявність аптек та лікарень поруч з місцем відпочинку. Подумайте куди зможе під'їхати карета швидкої допомоги, які є орієнтири для водія або де Вам треба буде її зустріти. Майте на увазі, що у разі важкодоступності Вам необхідно викликати працівників МНС, котрі доставлять потерпілого в безпечне місце для передачі лікарям.

  5. За наявності перегляньте та оновіть медичні ID. Зазначені алергічні реакції, перенесені хвороби та операції, група крові та резус фактор - вся ця інформація допоможе медичним працівникам. А зазначене ім'я контактної особи, котра зможе у разі чого найкраще сповістити Ваших родичів, допоможе пом'якшити новини.

  6. Якщо Ви подорожуєте самі складіть перелік наявних ліків і при яких симптомах їх застосовувати. У разі необхідності перекладіть цей список та свій медичний ID щоб перехожі могли надати Вам допомогу.

  7. Дітям або літнім людям буде корисно взяти з собою браслет-телефон з GPS-маячком, котрий за необхідності здійснить екстрений виклик на запрограмований номер.

Також хочемо зазначити, що відповідно до інформації наданої гарячими лініями всі заправки компаній OKKO, KLO та Amic мають аптечки, якими можуть скористатися подорожуючі. Щодо компаній SOCAR та WOG наявність аптечок варто дізнаватись на конкретних АЗС та АЗК. Від себе хотілося б додати, що всі відвідані нами заправки мали аптечки і ними були раді поділитися (назви заправок не вказані задля уникнення реклами).

В диспетчерській службі швидкої допомоги нам підтвердили, що працівники використовують контакти для екстрених випадків і звертають увагу на медичні браслети або ID. Отже медичний браслет виконаний як ювелірна прикраса дійсно рятує життя. А правильно обрана людина для екстреного контакту зможе якнайкраще подати погані новини Вашим близьким.

Ще один інструмент, що може стати Вам у нагоді це мобільний телефон або планшет. Ми знайшли багато мобільних додатків, котрі стануть у нагоді як для формування аптечки так і для надання першої допомоги. Одні додатки безкоштовні, а інші - платні, одні - вітчизняні, інші - закордонні. Вибирати Вам. Деякі виробники мобільних пристроїв додають медичний ID в базову комплектацію. В свою чергу хочемо зазначити, що нашій команді сподобалася розробка компаній Київстар та Борис під назвою "Допомога" (тут вибачте за рекламу, але аналогів ми не знайшли і дана програма є безкоштовною). Цей сервіс пропонує виклик швидкої, організацію аптечки, розміщення найближчих лікарень, симптоматику приступів і відеоінструкції з надання допомоги.

Хочемо зазначити, що наведена інформація і приклади має інформативний характер. Зазначені приклади є результатом багаторічного досвіду та спостережень. І хоча вони підтверджені фахівцями, перевірені на практиці, оновлені під час відпустки - Ви самі несете відповідальність за використання або не використання даних практик.


До нових зустрічей.

19 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page