top of page

Спокій і безпека моєї родини в улюбленому супермаркеті

Оновлено: 5 лип. 2021 р.


Не знаю як у Вас, а в мене є улюблений супермаркет, в котрий я постійно ходжу. Мені в ньому подобається все - від якості товарів, цін, обслуговування до розміщення продуктів на поличках. Одного дня насолоджуючись покупками, мені на очі потрапив план евакуації і мій мозок почав активно працювати. На моїй пам'яті в цьому магазині було три евакуаційні виходи (звертаю уваги на такі речі через професінйний інтерес), але у разі необхідності, згідно з планом, всі покупці мали рухатися в сторону кас. Беручи до уваги, що каси розраховані для проходу однієї людини, а не натовпу, у разі термінової евакуації може виникнути давка. Піднявши очі я подивилась на знаки, що вказують напрямок руху, вони відправляли мене до того самого центрального виходу. З досвіду можу сказати, що в такому випадку збільшується навантаження на персонал адже вони мають керувати евакуацією покупців, не дозволяючи їй перерости в паніку. Через специфіку своїх інтересів та роботи я не звикла покладатися в питаннях життя і здоров’я на інших і залишила офіційний варіант евакуації на крайній випадок. Я вирішила пройтися по торговельному залу в пошуках найкращого шляху для мене і моєї родини.

Даний супермаркет має кухню та пекарню отже це і буде зоною найбільшого ризику. Прямо поруч з кухнею знаходиться один з евакуаційних виходів, котрий замкнений на ланцюг та заблокований стелажами для перепічки. Так, обидва блокування є протизаконними, та це є нашими реаліями і від них треба відштовхуватись. Другий евакуаційний вихід був заблокований пластиковим хомутом, що у разі необхідності можна було б розрізати битим склом, котрого буде вдосталь, оскільки знаходився він у відділі алкоголю. Не дивлячись на те, що даний варіант має право на життя все ж було два стримуючі фактора. Першим фактором був саме відділ алкоголю - не дуже хочеться під час пожежі опинитися в оточенні легкозаймистих речовин. Другий фактор – це наша буденність, буде прикро, якщо витратиш час на розрізання хомута, а вихід буде заблокований з іншої сторони. Так само як і в перших дверях тут не було оглядового вікна.

Я пішла до третього евакуаційного виходу, котрий розташований поруч з центральним, але знаходиться перед касами. Як і два інших він був заблокований, але цього разу це були легкі та не великі полички з квітами. На відміну від інших дверей ці були скляні та прозорі з нажимним механізмом для відкривання. Таким чином, саме ці двері я обрала як найбажаніший вихід у разі надзвичайної ситуації. Справа залишилася за малим виділити для себе зони, котрі треба буде оминати при евакуації. До таких зон я віднесла: алкогольні вироби, побутову хімію, полички з оліями і товари для барбекю. Про всяк випадок альтернативним шляхом я вибрала вихід через каси, але не до центрального виходу, а через невеличке кафе.

Я пішла до третього евакуаційного виходу, котрий розташований поруч з центральним, але знаходиться перед касами. Як і два інших він був заблокований, але цього разу це були легкі та не великі полички з квітами. На відміну від інших дверей ці були скляні та прозорі з нажимним механізмом для екстреного відкривання. Таким чином, саме ці двері я обрала як найкращий вихід у разі надзвичайної ситуації.

Справа залишилася за малим - виділити для себе зони, котрі треба буде оминати при евакуації. До таких зон я віднесла наступні відділи: алкогольних виробів, побутової хімії, відділи з оліями і товарами для барбекю. Про всяк випадок альтернативним шляхом евакуації я вибрала вихід через каси, але не до центрального виходу, а через невеличке кафе.

Я поділилася з рідними своїми ідеями, ми їх обговорили, уточнили, погодили місце для зустрічі зовні магазину і прийняли план дій в екстрених ситуаціях. Можливо, для когось все це занадто, але я дуже не люблю думати постфактум: "Що я могла зробити інакше?". І оскільки ми з родиною буваємо в цьому магазині щотижня саме такі речі дають мені спокій і впевненість, що ми зробили все для того щоб повернутись до дому разом.

6 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page